Ο Ρόλος της Ομορφιάς για τη σύγχρονη γυναίκα!


Ο ρόλος της Ομορφιάς για τη σύγχρονη γυναίκα!

Η ομορφιά αποτελεί μια διαχρονική και σημαντική αξία για τη σύγχρονη γυναίκα και άμεσα συνδεδεμένη με την “εικόνα” της. Διαχρονικά θα λέγαμε ότι κάθε γυναίκα επιθυμεί να είναι όμορφη, και αυτό στο παρελθόν ήταν σύμφυτο και με τον κοινωνικό της ρόλο, και ως εκ τούτου προσδοκώμενο από το κοινωνικό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, η ομορφιά δεν είναι κάτι σταθερό και αυταπόδεκτο, αν το δούμε μέσα από μια ιστορική προσέγγιση, δεδομένου ότι τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν. Για το λόγο αυτό και το επάγγελμα της Αισθητικού, πέρα από σπουδές απαιτεί και διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση.

Ως μέρος της εικόνας της σύγχρονης γυναίκας, η ομορφιά και γενικότερα μια προσεγμένη εξωτερική εμφάνιση σήμερα συνδέεται με την αυτοπεποίθηση, το δυναμισμό, τη γοητεία, την ελκυστικότητα, τις ευκαιρίες, αλλά και την ευεξία γενικότερα. Θα λέγαμε δηλαδή κατά ένα τρόπο, ότι η ομορφιά, δημιουργεί μια “προστιθέμενη αξία” για κάθε σύγχρονη γυναίκα. Σήμερα, που η σύγχρονη γυναίκα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως αυτόνομο και ανεξάρτητο, η έννοια της ομορφιάς αποκτά ένα διαφορετικό νόημα και αποτελεί μια βασική ανάγκη και προτεραιότητα. Η γυναίκα του σήμερα, έχει ένα διαφορετικό κοινωνικό ρόλο, έχει βγει έξω από το σπίτι, και έχει εισέλεθει δυναμικά σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, “τραβώντας πάνω της όλα τα βλέμματα”.

Η ομορφιά και η νεότητα, ασκούν στη σύγχρονη γυναίκα ουσιαστική επιρροή. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, θα προσθέταμε επίσης ότι διερύνει σήμερα το ηλικιακό φάσμα στο οποίο απευθύνονται και οι υπηρεσίες ομορφιάς, δεδομένου ότι η σύγχρονη γυναίκα  για επαγγελματικούς και κοινωνικούς λόγους, παραμένει σήμερα δραστήρια σε όλους τους τομείς ακόμη και μετά το κατώφλι των εβδομήντα ετών. Το πέρασμα του χρόνου, η φθορά, η ελκυστικότητα, και η καλή ψυχολογία όταν μια γυναίκα νιώθει καλά με τον εαυτό της είναι ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα για τη σύγχρονη γυναίκα που συνδέονται στενά με την εικόνα της. Η εξέλιξη της επιστήμης και οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και θεραπείες σήμερα, μας βοηθούν ουσιαστικά στην παραπάνω κατεύθυνση δίνοντας ορατά αποτελέσματα, καθώς και στον τομέα της πρόληψης, που είναι εξίσου σημαντικός.

Συμπερασματικά θα έλεγα  ότι σήμερα οι συνήθειες γύρω από την προσωπική φροντίδα και την ομορφιά εξελλίσονται και η σύγχρονη γυναίκα έχει μια νέα και ουσιαστική νοοτροπία γύρω από την ομορφιά.Η ομορφιά σήμερα ταυτίζεται με έννοιες όπως ωραία εικόνα, θετικότητα, γοητεία, εσωτερική αρμονία/ ισορροπία, προσεγμένη/ περιποιημένη εμφάνιση, ελκυστικότητα, φρεσκάδα, αυτοπεποίθηση. Θα λἐγαμε, ότι οι Ελληνίδες είναι πάντα όμορφες, προσεγμένες και περιποιημένες. Για αυτό άλλοστε έχουν εντάξει στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς τους, υπηρεσίες καλλωπισμού όπως αισθητικής προσώπου, φρύδια, μακιγιάζ, αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες αισθητικής όπως αντιγήρανση, αποτρίχωση, λιπογλυπτική σώματος, κ.α.

Με βάση τα στοιχεία μιας πρόσφατης έρευνας ως προς το ενδιαφέρον και την ενασχόληση των γυναικών με την ομορφιά, η ομορφιά φαίνεται να απασχολεί την πλειοψήφία των γυναικών, πάρα πολύ, σε ποσοστά άνω του 81%. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την ίδια έρευνα το 60% των γυναικών φροντίζει καθημερινά το πρόσωπό της με κρέμες και προιόντα καθαρισμού, αντιρυτιδικά  προιόντα και προιόντα για το σώμα, ενώ το 58% βάφεται κάθε μέρα.  Η σύγχρονη ελληνίδα ασχολείται εντατικά με την ομορφιά και φροντίζει τακτικά τον εαυτό της και την ομορφιά της. Κλείνοντας το άρθρο μας θα λέγαμε ότι η ομορφιά σήμερα για κάθε σύγχρονη γυναίκα είναι μια ολιστική υπόθεση και παραμένει διαχρονικά συνυφασμένη με τη γυναίκα, αλλά όχι απαραίτητα με την νεότητα. Η Ομορφιά δεν έχει ηλικία!